Vijf blunders tijdens een sollicitatiegesprek

15 mei 2017

Als je een sollicitatiegesprek hebt bij een nieuwe werkgever, hoop je natuurlijk dat je wordt aangenomen. Natuurlijk verloopt zo’n gesprek nooit helemaal vlekkeloos en kan het best gebeuren dat je een foutje maakt. Om dit toch zoveel mogelijk te voorkomen is het beter om te leren van andermans fouten. Hierbij de vijf dingen die je vooral níét moet doen tijdens een sollicitatiegesprek.

 1. Passieve lichaamshouding
  Je kunt wel zeggen dat je enthousiast bent, maar als je een passieve houding hebt komt dit niet erg geloofwaardig over. Lichaamshouding is een van de meest belangrijke elementen voor hoe je overkomt. Zorg daarom voor een geïnteresseerde, actieve houding zodat je uitstraling overeenkomt met wat je zegt.
 2. Niet op de hoogte zijn
  Geen antwoord hebben over vragen over het bedrijf is niet zo handig. De vragen “Wat weet je van ons bedrijf?” en “Waarom wil je bij ons werken?” komen bijna altijd aan bod. Zorg daarom dat je de website goed hebt bestudeerd en dat je op de hoogte bent van het bedrijf. Zo ben je goed voorbereid op de vragen die vanuit het bedrijf komen.
 3. Under- of overdressed
  Gepaste kleding is erg belangrijk bij een sollicitatiegesprek. Probeer van tevoren de bedrijfscultuur in te schatten en je kleding daarop aan te passen. Kijk bijvoorbeeld op de website om in te schatten of de organisatie formeel of informeel is. Bij een informele organisatie hoef je uiteraard niet in driedelig pak te verschijnen.
 4. Telefoongeluid
  Een veel voorkomende blunder tijdens een sollicitatiegesprek: je telefoon gaat af. Uiteraard komt ook dit niet professioneel over en is het alleen maar storend. Zet daarom van tevoren je telefoon helemaal uit of op stil.
 5. Vergissing in de dag
  Je vergissen in de dag of het tijdstip: daar scoor je geen punten mee. Het geeft direct de indruk dat je je niet aan afspraken kunt houden en dat je niet bepaald nauwkeurig bent. Check daarom een paar dagen van tevoren (en de dag zelf) altijd de bevestigingsmail en je agenda om te zien of je afspraken overeenkomen en goed genoteerd staan.
Terug naar overzicht

Het laatste nieuws en ontwikkelingen...

Heb je vragen?

Stel ze eenvoudig en snel. Dat kan door te bellen naar: 085 - 01 60 770 of chat met onze adviseur.

Start chat