Verschillen tussen detachering en uitzendwerk

15 mei 2017

Je gaat aan de slag met uitzendwerk of wordt gedetacheerd. Veel mensen verwarren deze twee termen met elkaar en denken dat het hetzelfde is. Toch zijn er wel degelijk verschillen.

Formele relatie met detacheringsbureau
Het grootste verschil zit hem in de relatie die je hebt met het bureau. Als je gedetacheerd bent, heb je een formele arbeidsrelatie met het detacheringsbureau en ben je officieel in dienst. Dit kunnen contracten voor bijvoorbeeld een half jaar of jaar zijn, maar ook kun je vast in dienst zijn. In dit contract krijgt de werknemer vakantiedagen, overwerktoeslag en pensioen. Kortom: de arbeidsvoorwaarden zijn goed geregeld. Net als bij een vaste werkgever dus. Als je je hebt ingeschreven bij een detacheringsbureau, krijg je een adviseur toegewezen die samen met jou je carrière uitstippelt. Hierbij wordt gekeken naar kwaliteiten, wensen en branches. Vervolgens onderhandelt de werknemer samen met het detacheringsbureau over het contract en de duur hiervan. Dit alles in tegenstelling tot uitzendwerk, waar de medewerker niet in dienst is bij het bedrijf, maar bij het uitzendbureau. Ook zijn de klussen vaak van korte termijn.

Vijf verschillen op een rij

  1. Een gedetacheerde heeft een formele arbeidsrelatie met het bureau en een uitzendkracht niet. Hierdoor krijgt een gedetacheerde gewoon doorbetaald als er geen werk is, heeft hij een opzegtermijn en kan hij niet zomaar ontslagen worden. Uiteindelijk heeft een gedetacheerde dus meer zekerheid dan een uitzendkracht.
  2. Gedetacheerden zijn over het algemeen meer specialisten.
  3. Gedetacheerden worden altijd voor een langere termijn ingezet. Dit kan variëren van een aantal maanden tot een paar jaar. Dit in tegenstelling tot uitzendkrachten, die op een losse klus ingezet kunnen worden.
  4. Gedetacheerden hebben vaak goede contracten met goede arbeidsvoorwaarden. Ook zijn de lonen hoger dan die van uitzendkrachten en soms zelfs hoger van mensen die in vaste dienst werken.
  5. De relatie tussen de gedetacheerde en het bureau is vaak langdurig. De medewerkers worden vaak jarenlang ingezet, zodat er een langdurige relatie ontstaat.
Terug naar overzicht

Het laatste nieuws en ontwikkelingen...

Heb je vragen?

Stel ze eenvoudig en snel. Dat kan door te bellen naar: 085 - 01 60 770 of chat met onze adviseur.

Start chat