6 onmisbare vragen tijdens een loopbaangesprek

9 mei 2017

Een loopbaangesprek is nodig om te kijken of de kwaliteiten van de werknemer nog steeds passen bij wat de werkgever nodig heeft. Niet onbelangrijk uiteraard. Maar welke vragen stel je tijdens zo’n gesprek?

Right Management stelt dat er zes onmisbare vragen zijn die zeker besproken moeten worden voor een goed loopbaangesprek:

 1. Wie ben ik en waar wil ik staan?
  Door te kijken wie je zelf bent en waar je wilt staan, krijg je inzicht in wat je doelen en ambities zijn en waar je naartoe wilt groeien. De werkgever kan hieraan zien of de groeiambities van de werknemer passen bij de kwaliteiten en motivatie van de werknemer.
 2. Wat verwacht de werkgever van mij?
  Door te vragen wat je werkgever van jou verwacht, kun je doelen formuleren die hierop aansluiten. Hierbij is het belangrijk om deze doelen SMART te maken: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Door ze SMART te maken kun je later exact meten of de doelen behaald zijn.
 3. Welke erkenning krijg ik voor mijn inspanningen?
  Deze vraag helpt je om inzicht te krijgen in je intrinsieke motivatie. Hoe kan deze gestimuleerd worden en wat kan/moet er veranderd worden?
 4. Hoe functioneer ik momenteel?
  Uiteraard is het bij een loopbaangesprek belangrijk om de feedback van de werkgever te ontvangen. Immers wil je dat hij tevreden is over jouw functioneren. Uiteindelijk zal deze feedback er ook voor zorgen dat jij je sterke punten kunt verbeteren en weet waar je mindere punten liggen.
 5. Wat wordt mijn volgende stap?
  Zorg dat er een doel wordt geformuleerd die tegemoetkomt aan de belangen van de werknemer en de belangen van de organisatie, zodat er een win-winsituatie ontstaat. 6. Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Breng in kaart in welke persoonlijke en professionele vaardigheden jij moet (blijven) ontwikkelen zodat je een toegevoegde waarde blijft voegen voor zowel de organisatie als de arbeidsmarkt. Juist ook voor toekomstige functies.
Terug naar overzicht

Het laatste nieuws en ontwikkelingen...

Heb je vragen?

Stel ze eenvoudig en snel. Dat kan door te bellen naar: 085 - 01 60 770 of chat met onze adviseur.

Start chat